Obvestila

Enodnevni izlet v Rezijo in Videm, 9.4.2016

V dolini Reziji živi najbolj zahodna slovenska narodnostna skupina - Rezijani, ki so ohranili svoje posebno slovensko narečje ter številne stare šege in navade. Naselja čepe na obeh bregovih hudourniške reke Rezije, na strmih pobočjih visokih hribov, v pravljično lepi pokrajini.

rezija.doc   solbica105   videm105

Cena: 34,00 €

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški, organizacijo potovanja, kompetentno vodstvo, osnovno nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

Obvezno doplačilo (na poti): 9.- € za vstopnine

Doplačilo po želji: 2.- € za zavarovanje rizika odpovedi

 

Opis programa

Zjutraj odhod avtobusa iz Velenja proti Ljubljani in nato naprej proti Gorenjski in preko Koroške po Kanalski dolini do REZIJE, kjer živi najbolj zahodna slovenska narodnostna skupina, Rezijani, ki niso ohranili le posebnega slovenskega narečja, marveč tudi stare navade - dolina je etnološko izjemno bogata. Obiskali bomo kraj BILA (San Giorgio) in SOLBICA (Stolvizza), si ogledali njihove muzejske zbirke, spoznali njihov jezik, navade in življenje. Naslednji postanek bo v središču province VIDMU (Udine), kjer si bomo najprej privoščili nekaj prostega časa za počitek, nato pa obiskali škofijski muzej, ki domuje v nekdanji palači oglejskih patriarhov. Poleg samih zbirk posebej izstopa izjemna dekoracija prostorov, ki sta jo med drugimi ustvarila Giovanni da Udine in Tiepolo. Tiepolov cikel fresk, ki krasi galerijo, stopnišče in prestolno dvorano, sodi med najpomembnejše tovrstne umetnine 18. stoletja. Sledi sprehod skozi mestno jedro do Piazza della Liberta in bližnje stolnice. Za monumentalno gotsko fasado se skriva troladijska struktura z bogato opremo, ki je nastajala od 13. stoletja naprej. Povratek domov v večernih urah.

 

Prijave: Društvo za kulturo Gorenje, T: 03/899 1948, E: kultura@gorenje.com

Izlet organiziramo v sodelovanju s potovalno agencijo Ars longa.